Begeleiding
Hoogbegaafde kinderen zijn intelligent, creatief en gedreven. Zij hebben een sterke eigen wil, zijn hypergevoelig en intens in emoties en gedrag. Het opvoeden van een hoogbegaafd kind brengt prachtige momenten met zich mee, maar soms ook de nodige vragen en zorgen. Hoogbegaafde kinderen ontwikkelen zich anders dan de meeste kinderen, hebben andere mogelijkheden, beperkingen en behoeften. En daarbij kunnen hoogbegaafde kinderen onderling enorm van elkaar verschillen. Van de meeste ouders vraagt het veel om op de juiste manier met hun hoogbegaafde kind te kunnen meebewegen en het toch de zo noodzakelijke kaders te bieden.
Met welke soort problemen kan ik terecht?
Ouders kloppen vaak aan bij Scope aan omdat zij zien dat hun kind niet lekker in zijn vel zit, (sociale en/of emotionele) gedragsproblemen ontwikkelt en omdat zij graag willen dat dit wordt opgelost. Veel gehoorde klachten zijn bijvoorbeeld:
- mijn kind is hyperactief/impulsief/afleidbaar
- mijn kind is agressief/dwars/opstandig
- mijn kind luistert niet, doet niet wat hem/haar wordt gevraagd
- mijn kind is chaotisch/vergeetachtig/ongeorganiseerd
- mijn kind is teruggetrokken/angstig/somber
- mijn kind piekert veel/heeft moeite met inslapen
- mijn kind heeft moeite om aansluiting te vinden/voelt zich eenzaam
- mijn kind verveelt zich/wil niet naar school
Gedragsproblemen ontstaan nooit zomaar. Een kind ontwikkelt disfunctionele gedragspatronen in interactie met de omgeving; omdat het hem/haar iets oplevert of als coping strategie. Praktijk Scope probeert om samen met de ouders (en het kind) te achterhalen hoe deze patronen ontstaan zijn, wat de aard en functie ervan is en door welke factoren het gedrag in stand gehouden wordt. Wij werken daarbij systemisch en eclectisch.
Systemisch en eclectisch
Systemisch betekent dat gedragingen gezien worden in de context waarin ze zich voordoen. Er wordt uitgegaan van wederzijdse beïnvloedingen tussen mensen in het gezin, de buurt en de schoolomgeving. Er wordt dus niet naar geïsoleerde personen met hun eigenschappen en hun gedrag gekeken, maar naar interacties binnen het systeem. Eclectisch betekent dat er gebruik gemaakt wordt van verschillende visies en methoden. Bij het selecteren van methoden proberen wij altijd zoveel mogelijk rekening te houden met de vragen, behoeften en mogelijkheden van de verschillende gezinsleden, en met de doelen die zijn gesteld. Op die manier ontstaat er een op maat gemaakt onderzoeks- of begeleidingstraject dat past bij jouw gezin op dat moment.
Meer weten over onze methoden en methodieken? Klik dan hier